Op woensdag 18 mei heeft het Gerecht in Eerste Aanleg drie mannen, S.H., J.S. en R.G., veroordeeld voor het feveren op de openbare weg. Ze kregen boetes tot NAF 1.000,- met een proeftijd van drie (3) jaar en hun auto’s werden voorwaardelijk verbeurd verklaard. Dat betekent dat ze hun auto definitief kwijt zijn als ze in de komende drie jaren nogmaals worden betrapt op feveren of een ander (verkeers)delict. Het Openbaar Ministerie is tevreden met deze vonnissen. Het toont aan dat de aanpak van het fever-probleem werkt.  Het gaat om een gele Toyota Starlet en een felgroene Mazda RX7.

Traditie

Beide auto’s kwamen veelvuldig voor op fever-filmpjes op Facebook en in Whatsappgroepen. Het feveren met auto’s en motoren is een fenomeen dat vaak voorkomt op Curaçao. De shows kunnen rekenen op veel publiek. Het OM is bewust van het feit dat fever door velen als een traditie wordt beschouwd, waarmee de politie zich niet moet bemoeien. Het OM en de politie vinden echter dat fever niet thuis hoort op de openbare weg. De politie ontvangt veel klachten van geluidsoverlast en hinder. Bovenal is fever erg gevaarlijk, omdat het publiek niet is afgeschermd en er een groot risico is op ernstige ongelukken.  

Speciale aanpak van de politie op social media

Vanaf december 2021 is het Korps Politie Curacao (KPC) samen met het Openbaar Ministerie intensiever gaan handhaven. De politie controleert niet alleen op straat, maar stelt sinds kort ook onderzoek in naar fever-filmpjes op social media. Zo zijn de groene en gele auto herkend, getraceerd en de bestuurders en eigenaren ook geïdentificeerd. Bij ontdekking van fever worden de auto’s en motoren in beslag genomen en het OM verzoekt het Gerecht om de voertuigen al dan niet voorwaardelijk verbeurd te verklaren. Verbeurdverklaring betekent dat het voertuig niet wordt teruggegeven, maar wordt verkocht of vernietigd.

Deze twee zaken staan niet op zich. Afgelopen maand werd er ook een motor verbeurd verklaard die feverde en daarna inreed op een politieauto. In een ander geval werd een auto voorwaardelijk verbeurd verklaard. Het OM hoopt dat het gewijzigde handhavingsbeleid leidt tot een verschuiving van fever op de openbare weg, naar een gereguleerde fever waarbij de overheid voorwaarden kan stellen ten aanzien van de veiligheid. Het OM en KPC zullen de komende tijd dit handhavingsbeleid voortzetten.